Kuba, staročeské tradiční jídlo, které známe také jako staročeský kuba. Základními ingrediencemi jsou kroupy a houby. Vánoční zvyk, kdy se o Štědrém dnu nejedlo maso, se tato tradiční česká pochoutka podávala především jako polední jídlo. Pokrm není náročný, ale velmi chutný a provoněl každou chalupu.
Naše babičky si na něm vždy nechávaly záležet a předháněly se, která ho připraví lépe a chutněji. Jídlo bylo zabarvené podle druhů hub. Na jihu se oblibou sbíral Stroček trubkovitý, kdežto na Šumavě zase Modrák. Proto toto jídlo můžete znát pod názvem ‚‚Černý Kuba‘‘.
co kraj, to jiný kuba
Není Kuba jako Kuba. Recepty se mohou trochu lišit v závislosti v kterém kraji vám ho hospodyňka připraví. Ale ať jste v jakémkoli kraji, základ zůstává stejný: kroupy a houby. Dnes se kroupy leckde nahrazují i rýží, ale to už pak můžeme spíše mluvit o rizotu. Kuba má být zachován podle starých receptů našich babiček. Houby se mohou dát sušené, předtím je dobré je povařit, nebo alespoň namočit, či čerstvé. Přidává se česnek a omastí se sádlem. Směs se zpravidla dochutí ještě cibulí, česnekem, majoránkou a kmínem a následně se zapeče v troubě.
Jelikož se jedná o typické zimní jídlo, často se k němu podávalo třeba i kvašené zelí, které si dříve (hlavně na venkově) každá domácnost nakládala vlastní. Taková kombinace zaručila, že na talíři měli nejen výbornou českou tradici, ale i záruku vitamínové bomby.
tradiční houbový kuba
INGREDIENCE (na 4-6 porcí) |
1/2 hrnku sušených hub (před použitím na 30 minut namočených ve vodě) 1 hrnek krup 2 lžíce roztaveného másla 1 a 1/2 hrnku vývaru či vody 2 cibule 5 stroužků česneku 1 lžička kmínu sůl a pepř na dochucení |
POSTUP:
- Ve vodě pořádně propláchneme kroupy.
- Do hrnce dáme rozpustit sádlo a orestujeme cibuli, přidáme uvařené kroupy, osolíme a osmahneme do zlatova. Směs ji zalijeme vývarem, nebo vodou a vaříme do změknutí krup.
- V další fázi přípravy jídla, se do pekáče, který jsme vymazali sádlem, přidají kroupy s cibulí smíchané se sušenými houbami. Ty jsme předtím povařili 15 minut (vývar z hub můžete použít při vaření krup).
- Podle chuti se může přidat i rozdrcený česnek, kmín, pepř a majoránka.
- Směs dáme zapéct do trouby a po dvaceti minutách je kuba hotový.